Shylla Rose: menulis blog membentuk nilai murni hidup... setuju tak?

Jan 10, 2014

menulis blog membentuk nilai murni hidup... setuju tak?


Ha... setuju tak?? shila setuju    ^__^ 
 sebab ape???
meh nk cter nape shila setuju... shila bg contoh diri sendiri kay...

Ok, tulis blog... blog kita la kn... dh nme pon blog kite... ofcos kite akan tulis ape yg keluar dari hati kita... even kita ckp psl mende lain, secara tak langsung... bile kite tulis 1 entry tu kita akan related kn dgn hidup kita... dgn hati kita... kalau shila la... kalau korg xtau la plk mcm mne... hukhuk.

Jadi, bile kite tulis tu... kite sndiri boleh nilai kite ni mcm mne...
contoh la kan... korg tengah marahkan seseorg... bile kite luahkan perasaan marah kite tu kt blog, korg sndri blh pk... 

"haaa... septotnye aku buat mcm ni"...
"hurmm, knp aku boleh marah disebabkan hal kecik.."...
"sabar la... bende boleh setel... jgn marah2.."

Biar la kalau bende tu bukan salah kita pon... tp kalau kita pon dok layan marah... kita jgk yg sakit hati kan... nk senyum pon xde mood. Shila klau marah, muka akan masam... bile masam mula la lenguh 1 muka ni... hahaa!!! sebab tu shila suke snyum... ^__^ 

Bile dh siap tulis entry, mst korg akan check balik entry korg kot ade typo ke ape kn...
mse bce tu la korg boleh nilai diri korg mcm mne... ofcos dlm blog kite nk tulis sesuatu yg baik utk dikongsi kn...

So, at the ending part... shila suka tulis nasihat atau doa... or sumthin' yg positive la... Ataupun kita tulis teguran supaya kita tak buat benda yg menyebabkan org marah...  phm tak?? Contoh org tu jenis yg marah tak bertempat... mesti org tak suka kn... So, jadikan iktibar supaya kita tak jd org yg marah tak bertempat...
harap korg phm la ye... kalau tak paham tanye and kita bincg same2... maklumlah, shila ni bakal cikgu sepnuh masa... So, kehendak nk ng org phm tu tinggi... hee~
 
Then,bila hati pon dh reda... Maka, terbentuklah nilai murni diri seperti lebih penyabar or lebih profesional or lebih matang etc.


Shila pon xde la praktikkan sgt tulis doa or nasihat kt last entry... tp mungkin kita boleh praktikkan sama2 lps ni...

And, mungkin ada yg tak setuju dgn pendapat shila... tp xpe... lain org lain pandangannye...
kalau tak setuju habaq kt shila alasannya yee...

itu sahaja utk pagi ni... papaiii!! 
^___^

8 comments:

  1. yup.. setuju...senang cite...Menulis dlm blog..salah satu terapi untuk minda dan jiwa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha... btol kn... tak rugi pon berblog ni :)

      Delete
  2. saya faham cikgu (jeritan budak darjah enam)..selit doa2 yg bgus di akhir entri adlh idea yg bernas..blh praktikkan ni..heeee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye murid-murid. Renung2kan dan Selamat beramal (baca dgn nada prof izzi ali) hehee

      Delete
  3. yeah!! somtime bila baca balik entry yang kita dah tulis ,,, secara automatik kita akan muhasabah diri kita sendiri.. :) but yang paling penting,, blog kita adalah suara hati kita.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tu... bile kite rse bende tu salah kite boleh baiki kn... supaya kite akan jd insan yg baik dimasa akan dtg... In Sha Allah :)

      Delete
  4. betul2..sokong sgt..kdg2 bila baca balik entry yg kita post mula la muhasabah diri.."kenapa aku taip mcm ni,luah cm ni"..pastu kalau rasa xsesuai utk dibaca..niesa delete je..hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha ah... shylla pon mcm tu... hehee :)

      Delete

Shylla Rose . Designed by MaiGraphicDesign